Dünyada su kaynaklarının yetersizliği nedeniyle yaşanan kıtlık ve su kirliliği her geçen gün şiddetini arttırmaktadır. Küresel ısınma ile baş gösteren mevsim değişiklikleri, kuraklık ile birlikte azalan su kaynakları, eko sistemdeki olumsuz değişiklikler günümüzde suyun önemini kat ve kat arttırmaktadır. Geleneksel olarak su tüketimindeki anlayış tek kullanımlıktır ve suyun kaybı ile sonuçlanır. Tatlı su kaynaklarının bu şekilde tüketilmesi ile birlikte boşa harcanan sular aslında geleceği riske atan sonuçlar doğurmaktadır. Bu anlamda temiz suyun kullanıldıktan sonra tekrar kullanımı artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Amerikan Uzay Araştırma Merkezinin uzay yolculukları için keşfettiği yeniden kazanım anlayışı artık son kullanıcı için de yararlı ve zorunlu bir amaç olmaya başlamıştır.

Temiz suyun bir kez kullanıldıktan sonra atık su (gri su) olarak yeninden kullanıma sunan teknolojiler son yıllarda hayatımıza iyice yerleşmeye başlamıştır. Son kullanıcılar için çeşme suyunun filtre edilerek kullanılması ve susuz temizlik araçları, deniz suyunu içme suyu olarak filtreleyen teknolojiler ve tabi ki yeni mimari yapılarda atık suyun tekrar kazanılması gibi uygulamalar ön plana çıkarak kullanılmaya başlamıştır. Sürdürülebilir bir yeniden kazanım programı oluşturarak hem su maliyetlerinin düşürülmesi hem de harcanan suyun azaltılması noktasında büyük aşamalar kaydedilmiştir. Ayrıca güneş panelleri ve rüzgâr türbinleriyle ile enerji üretimi de bu amaçlar doğrultusunda yaygınlaşmaya başlayan diğer yeniden kazanım uygulamalarına örnek olabilir.

İnşaat teknolojilerinde kullanılan ve çevreyi koruyan ürünler günümüzde yeni bir bakış açısı ortaya çıkarmıştır. Yeşil bina ve LEED sertifikaları uygulamaları doğrultusunda daha fazla yeniden kazanım, çevresel sürdürülebilirlik ve doğayı korumayı amaçlayan bu uygulamalarla mimari açıdan da yapıların bu şekilde çoğalması doğayla birlikte bir uyum sağlamaktadır. Bu bağlamda mimari ve yapısal üretim elemanları tasarlayan ve üreten firmalar birçok ürün ile küresel ısınmaya, çevresel sürdürülebilirliğe ve yeniden kazanıma katkı sağlamak amacıyla birçok farklı ürünü piyasa sürmektedir. Birçok farklı örneğin ortaya çıkabileceği bu ürünlerden sadece biri olan Drening yağmur suyu kontrolü ürünü ile yağmur sularının ve atık suların eko sisteme yeniden kazandırılması konusunda çok iyi bir örnek olabilir. Toprak altına yerleştirilen ve temel olarak bir depo görevi gören bir sistem olan Drening, hem drene olan suyu yeniden kullanılabilir hale getirebiliyor hem de atık suların filtrelenerek yeniden kullanımı sağlamaya yarayabiliyor.

Gelişen teknolojilerle birlikte çok daha fazla yeniden kazanıma imkân sağlayacak ürünlerin ortaya çıkmasıyla birlikte yakın gelecekte yaşanabilecek su kıtlığı ve küresel ısınmanın etkilerinin en aza indirilmesini sağlanabilecektir. Bireysel olarak da tüm insanlığın bu amaçlar doğrultusundaki uygulamaları ve yapıların bu şekilde inşasına yönelmesini sağlayacak mimar ve mühendislerin katkısıyla birlikte gelecek yine bizim için yaşanabilir bir halde kalabilir.

Makale Yazarı: Bora Kurum

Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.