Geri Dolgu (Backfilling) Nedir?

İnşaatta geri dolgu (backfilling), bir binanın temelini veya diğer herhangi bir yapısal elemanı güçlendirmek ve desteklemek için bina inşaatı sırasında çıkarılan toprağın değiştirilmesi veya yeniden kullanılması işlemidir.

Temelde Geri Dolguyu Etkileyen Faktörler

  • Doğru dolgu malzemesinin seçilmesi
  • Dolguyu sıkıştırma
  • Dolgu süresi

Temeldeki geri dolgu

Temel Dolgu Çeşitleri

Temelde geri dolgu için kullanılan malzeme türüne bağlı olarak,

Kaba Taneli Toprak

Kaba taneli topraklar, çakıllı ve kumlu toprakları içerir ve killi kumlardan, çok az para cezası olan veya hiç olmayan çakıllı kum karışımlarının iyi dereceli çakıllarına kadar uzanır.

Düşük ve Orta Plastisiteli İnce Dereceli Topraklar

Düşük ila orta plastisiteli inorganik killer (çakıllı, kumlu veya siltli killer ve yağsız killer) ve inorganik siltler ve düşük plastisiteli çok ince kumlar (siltli veya killi ince kumlar ve killi siltler) bu kategoriye dahildir.

Ticari Yan Ürünler

Geri dolgu malzemesi olarak fırın cürufu veya uçucu kül gibi ticari yan ürünlerin kullanılması, bu tür ürünlerin yerel olarak mevcut olduğu ve uygun doğal malzemelerin bulunamadığı durumlarda avantajlı olabilir.

Uçucu kül, 25 metrelik bir duvarın arkasında hafif bir geri dolgu olarak ve son derece plastik kil için bir katkı maddesi olarak kullanılmıştır. Bu malzemelerin uygunluğu, temeldeki dolgu malzemesinin istenen özelliklerine ve ürünlerin mühendislik özelliklerine bağlı olacaktır.

CLSM (Kontrollü düşük mukavemetli malzeme)

CLSM, kendiliğinden yerleşen, akışkan, düşük mukavemetli çimentolu bir malzemedir ve temel olarak sıkıştırılmış dolguya alternatif olarak dolgu, boş dolgu ve faydalı yatak olarak kullanılır.

Geleneksel CLSM karışımları genellikle su, Portland çimentosu, uçucu kül veya diğer benzer ürünler, ince veya kaba agregalardan veya her ikisinden oluşur. Termik santralden elde edilen uçucu kül kullanıldı.


Temeldeki geri dolgunun doldurulmasına ilişkin adımlar

  1. Geri dolgu (backfilling) işlemine başlamadan önce, vakfın en az beş ila yedi gün boyunca sertleştiğinden emin olmalısınız. Çok erken doldurduğunuzda çatlakların meydana gelebileceği durumlar bile vardır.
  2. Dolgunun yapılması gereken zemin tüm çim, gevşek taşlar, her türlü çöp vb. Temizlenmelidir. Alanda su varsa, pompalanmalı veya kurtarılmalıdır.
  3. Temel dolgusu için kullanacağınız malzeme türlerini belirleyin. Kaya, toprak ve taş gibi çeşitli malzemelerin bir karışımı yaygın olarak kullanılmaktadır. Bazı topraklar, temeliniz için iyi olmayan çok fazla nem tutabilir.
  4. Kazılan topraktan doldurma malzemesini kullanmaya çalışın
  5. Stoklanan onaylanmış kazılmış malzeme tüm çöp, büyük boyutlu taş, bitki örtüsü vb.
  6. Köşelerde dolgu yapmaya başlayın ve toprağın dağılımının, evinizin duvarları için yeterli yanal destek sağlayacak şekilde olduğundan emin olun.
  7. Alanın yan taraflarına on iki inçlik karışık malzeme doldurmak için bir ekskavatör kullanın. Bundan sonra, toprağı ve taşı yuvarlanan kompaktör kullanarak sıkıştırın. Tüm alan tamamen dolana kadar aynı dolgu prosedürünü tekrarlamanız gerekir.
  8. Geri dolgunun katmanlar halinde yapılmalıdır, her katman 15 cm ila 20 cm arasında olmalıdır.
  9. Her katman sulanır ve ağır ahşap kütük veya çelik tokmaklarla sıkıştırılır.
  10. Hiçbir koşulda, kaide ve taban çukurlarını doldurmak için siyah pamuklu toprak kullanılmamalıdır.
Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.