Teknolojinin günümüz yaşamının her alanında tam anlamıyla devrim yarattığı bir sır değil. Sürekli olarak en son teknoloji ile güncellenen ve yükseltilen inşaat endüstrisi buna bir örnektir.

İnşaattaki teknoloji, inovasyonun yeni yeni yollarını bulmakla birlikte gelir ve inşaatın değişen geleceği büyük ölçüde bilinmemekle birlikte, bazı fütüristik inşaat teknolojisinin yolunu açan bazı inşaat teknolojisi eğilimleri vardır.

Peki, geleceğin inşaat için ne gibi teknolojiler sunacağını beklemeliyiz? İşte size fikir vermesi için geleceğin 10 fütüristik inşaat teknolojisi.

1. Kendi kendini iyileştiren beton

Yolların, binaların, tünellerin ve köprülerin bakımı, onarılması ve restore edilmesi için milyonlarca lira yatırım yapılmaktadır. Bunun nedeni, tüm betonun sonunda çatlaması ve onarılması gerektiğidir. Kendi kendini iyileştiren beton, bir binanın hayatına yıllar katacak ve zaman açısından ve mali açıdan muazzam bir yardım olacaktır.

Bu teknolojik mucizenin arkasındaki bilim, su bir çatlamaya girdiğinde kendini gösterir. Bu, karıştırma işlemi sırasında karıştırılan bakterileri yeniden etkinleştirir. Bakteriler aktive edildiğinde, daha sonra çatlağı iyileştiren kalsit atar.

2. Şeffaf alüminyum

Şeffaf alüminyum, neredeyse çelik kadar güçlü, kurşun geçirmez yeni bir maddedir. Herkül gücüne rağmen, dört kat daha zayıf ve kolayca parçalanan cam gibi görünüyor. Şeffaf alüminyum, inşaat endüstrisini yeni kıran ve binalara fütüristik bir his katan yeni bir malzeme ve şeffaf bir metaldir.

Bu yeni malzeme, alüminyum oksinitrürden (AION) üretildiği ve lazer teknolojisi kullanılarak yaratıldığı kadar gelişmiş bir inşaat teknolojisidir.

3. Aerojel izolasyon

Bazen 'donmuş duman' olarak bilinen aerojel yarı saydamdır ve sıvıyı bir jelden çıkararak üretilir ve% 90 hava olan silika yapısının arkasında kalır. Neredeyse ağırlıksız olmasına rağmen, aerojel şeklini korur ve ince aerojel kumaş tabakaları oluşturmak için kullanılabilir.

Aerojel kumaş, inanılmaz yalıtım özellikleri nedeniyle inşaat sektöründe kullanılmaya başlanmaktadır. Aerojel yalıtımı, sıcak veya soğuğun geçmesini son derece zorlaştırır ve fiberglas veya köpük yalıtımının dört katına kadar güç sağlar.

4. Robotik sürüsü inşaatı

Harvard'daki araştırmacılar tarafından geliştirilen robot sürüsü inşası, termitlerin çalışma şekline göre tasarlandı. Termitler bir 'sürü' gibi birlikte çalışırlar ve inşaat robotları bu şekilde birlikte çalışmak üzere programlanır.

Dört tekerlekli robotlar, her durumda belirli bir tasarım oluşturmak üzere programlanır ve diğer robotların varlığını tespit etmek için sensörler ile birlikte gelir, böylece birlikte çalışabilirler.

5. 3D baskılı evler

3D baskılı evler inşaatın geleceğine bir bakış. 3D matbaalar, tesis dışında parçalar oluşturmayı ve binayı başka bir durumda inşa etmeyi içerecektir. Apis Cor tarafından öncülük edildi ve San Francisco'ya dayanarak, duvarları nispeten kısa bir sürede betondan 3D olarak basabildiklerini kanıtladı.

Küçük ölçekli bir vince benzeyen "yazıcı", beton karışım katmanları oluşturur. 3D baskılı evler, tsunamiler, kasırgalar ve depremler gibi fiziksel felaketlerden etkilenen insanların veya yoksulluktaki insanların konut ihtiyaçlarını hızla karşılamak için harika bir çözüm olabilir.

6. Akıllı yollar

Akıllı otoyollar olarak da bilinen akıllı yollar ulaşımın geleceğidir ve sürüşü daha güvenli ve daha yeşil hale getirmek için sensörler ve IoT teknolojisini kullanmayı içerir. Sürücülere trafik bilgisi (örneğin trafik sıkışıklığı ve park yeri kullanılabilirliği) ve hava koşulları hakkında gerçek zamanlı bilgi verir. Bu yenilikçi teknoloji enerji üretebilir, elektrikli araçları hareket halindeyken ve sokak lambaları için şarj edebilir.

7. Bambu şehirleri

Bambu şehirler, birbirine kenetlenen yenilikçi modüler bambu yapılardan yapılmış şehirlerdir. Sürdürülebilir bir yapı ve çelikten daha güçlü ve betondan daha dayanıklı olan yenilenebilir bir kaynaktır. Amaç ağaçlarda yeni bir topluluk tutmak ve sakinlerin sayısı arttıkça, yapı buna uyum sağlayacak şekilde genişleyecektir.

Yapı, insan sayısını karşılamak için uzadıkça, güçlenir. Modüler yapılar inanılmaz derecede ölçeklenebilir ve herhangi bir yönde büyüyebilir, böylece ağaçlardaki bir şehir için mükemmeldir. Bir başka avantaj - bambudaki yüksek esneklik nedeniyle deprem sarsıntılarına karşı koyabilirler.

8. Akıllı tuğlalar

Akıllı tuğlalar modüler bağlantı tuğlalarıdır ve "Lego" ya benzer. Yüksek mukavemetli betondan yapılmış ve "Uçurtma Tuğlaları" tarafından geliştirilen akıllı tuğlalar çok yönlüdür ve önemli termal enerji kontrolü ve inşaat maliyetlerinde azalma ile birlikte gelir. Modüler olarak tasarlandıkları için bağlanması kolaydır ve yalıtım, elektrik ve sıhhi tesisat için alana sahiptirler.

9. Dikey şehirler

Dünya nüfusu büyüdükçe ve arazi gittikçe kıtlaştıkça dikey şehirler kısa sürede gerçeğe dönüşebilir. Binlerce insanın yaşaması için tetris benzeri kulelerdir. Çiçek açan bir nüfusu destekleyen dikey şehirler, araziyi gıda, doğa ve üretim için korumak için yerden tasarruf sağlayan bir çözümdür.

10. Kirlilikle mücadele binaları

"Dikey ormanlar" olarak da bilinir, hava kirliliğiyle mücadele için tasarlanmış yüksek katlı orman yapılarıdır. Kirlilikle mücadele binaları, havadaki kirliliği emmek ve havayı daha temiz hale getirmek için filtrelemeye yardımcı olmak için 1.000'den fazla ağaç ve 2.500 çalıya ev sahipliği yapacak. Ağaçlar karbondioksitin emilmesinde oldukça verimlidir ve bu da maliyeti düşük bir inşaat yeniliği haline getirir.

İşte size - geleceğin 10 fütüristik inşaat teknolojisi. İnşaat teknolojisi trendleri her zaman tipik bir model izleyecektir - daha hızlı ve daha akıllı nasıl inşa edilir, nasıl daha çevre dostu olunur ve insanları farklı şekillerde nasıl barındırabilir. İnşaat icatları ve inşaat malzemeleri her zaman ilerleyecektir - geleceğin ne olacağını kim bilebilir?

Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.