Beton, binalarda, kamu binalarıda ve köprülerde temel bir bileşen olmasına rağmen, inşaat için sürdürülebilir bir yapı malzemesi değildir.
Ticari beton üretimi, çevre kirliliğine ve iklim değişikliğine katkıda bulunarak her yıl atmosfere tonlarca sera gazı salar. Neyse ki, hem konut hem de ticari projelerde betona daha yeşil bir alternatif sunan daha sürdürülebilir inşaat malzemeleri var.
Saman balyaları evlerimizi doğal ve yerel kaynaklı malzemelerden inşa ettiğimiz günlere bir kurtarıcı niteliğindedir. Teknolojiye ve üretilen malzemelere güvenerek dünyanın sağladığı şeyleri kullanmıyoruz. Saman balyaları duvarlardaki beton, alçı, alçı ve diğer yapı malzemelerinin yerine kullanılabilir. Düzgün kapatıldığında, yüksek yalıtım kabiliyetine sahiptir. Yenilenebilir bir kaynak olarak saman hem sürdürülebilir hem de ekonomiktir.
Mobilya ve mutfak eşyaları gibi bambu olanaklarının son zamanlarda popülerliği, modaya uygun görünmesini sağlayabilir, ancak bin yıldır inşaatta kullanılmıştır. Hafif, gerilme mukavemeti ve yenilenebilirlik kombinasyonu, pahalı ithal malzemeler için ideal bir yedek ve özellikle yerel kaynaklı bambuya kolay erişilen alanlarda inşaat demiri ve beton konstrüksiyona bir alternatif haline getiriyor.
Plastik, daha sürdürülebilir yapı malzemelerinden biri olarak ortaya çıkmaktadır. Araştırmacılar, yeni bileşenleri tedarik etmek, madencilik yapmak ve öğütmek yerine, çöpe atılan çöplerden ve geri dönüştürülmüş plastiklerden yapılmış beton üretiyorlar. Bu uygulama sera gazı emisyonlarını azaltır ve aksi takdirde çöp sahalarını tıkayan plastik atıklar için yeni ve pozitif bir kullanım sağlar.
Denenmiş ve gerçek bir inşaat dayanağı olan ahşap, beton, çelik ve diğer endüstriyel yapı malzemelerine göre birçok avantaj sağlar. Ağaçlar büyüdükçe CO2'yi emer ve bir inşaat ürününe dönüştürmek için enerji yoğun prosedürlerden geçmeleri gerekmez. Bir orman uygun şekilde yönetildiğinde, aynı zamanda yenilenebilir ve biyolojik çeşitlilik içeren bir habitatla sonuçlanır.
Başka bir doğal teknoloji toprağı yerküre insan medeniyeti tarafından binlerce yıldır kullanılmaktadır. Sadece ahşap formlarda sıkıca bastırıldığında uzun süre dayanmaz, aynı zamanda betona benzer bir his veren duvarlar oluşturur. Günümüzde üretilen rammed toprak binaları, daha fazla güvenlik için bambu veya inşaat demiri ile güçlendirilebilir ve sağlam duvarlar üretmek için gerekli emeği azaltan mekanik kurcalamalar.
Daha yeni bir yapı malzemesi olan ferrock, betona benzeyen ancak aslında daha güçlü bir yapı malzemesi oluşturmak için çelik tozu gibi çok çeşitli geri dönüştürülmüş malzemeler kullanır. Buna ek olarak, bu yenilikçi malzeme kurutma ve sertleştirme prosedürünün bir parçası olarak karbondioksiti emer ve yalıtır. Ferrock bu nedenle betondan daha az CO2 içerir, aynı zamanda karbon nötrdür.
Beton ve talaş, ahşap sandıktan oluşan ilgi çekici bir malzeme betondan daha hafiftir ve talaş bileşeni hem atık malzemeyi geri dönüştürür hem de geleneksel betondaki daha fazla enerji içeren bileşenlerin yerini alır. Aynı zamanda nakliye emisyonlarını da azaltır. Ahşap beton kaldırımlara, bloklara ve tuğlalara dönüştürülebilir, bu da onu çok yönlü ve sürdürülebilir kılar.