Sson derece ince cam elyaflardan oluşan fiberglass (veya fiberglas), en yaygın yalıtım malzemelerinden biridir. Genellikle iki farklı yalıtım tipinde kullanılır: battaniye (keçeler ve rulolar) ve gevşek dolgu ve ayrıca sert levhalar ve kanal yalıtımı olarak da mevcuttur.

Üreticiler artık standart keçelerden biraz daha yüksek R-değerlerine sahip orta ve yüksek yoğunluklu fiberglas keçe yalıtım ürünleri üretmektedir. Daha yoğun ürünler, katedral tavanları gibi sınırlı boşluk alanına sahip yalıtım alanlarına yöneliktir.

2 x 4 inç (51 x 102 milimetre [mm]) saplama çerçeveli duvar için yüksek yoğunluklu fiberglas keçeler, "düşük yoğunluklu" tipler için R-11'e kıyasla R-15 değerine sahiptir. Orta yoğunluklu bir keçe aynı alan için R-13 sunar. 2 x 6 inç (51 x 152 mm) çerçeve duvar için yüksek yoğunluklu keçeler R-21 sunar ve 8,5 inç (216 mm) boşluklar için yüksek yoğunluklu keçeler yaklaşık R-30 değeri verir. 304 mm (12 inç) boşluklar için R-38 keçeleri de mevcuttur.

Fiberglas gevşek dolgu yalıtımı, bükülmüş veya liflere üflenmiş erimiş camdan yapılır. Çoğu üretici% 40 ila% 60 geri dönüştürülmüş cam içeriği kullanır. Gevşek dolgu yalıtım, açık üfleme uygulamalarında (tavan boşlukları gibi) veya kapalı boşluk uygulamalarında (mevcut duvarların içinde veya kapalı çatı katlarında bulunanlar gibi) bir yalıtım üfleme makinesi kullanılarak uygulanmalıdır. Nerede yalıtılacağı hakkında daha fazla bilgi edinin.

Fiberglas gevşek dolgu yalıtımının bir varyasyonu, Blow-In-Blanket System®'dir (BIBS). BIBS kuru olarak üflenir ve testler, bir BIBS sistemi ile yalıtılmış duvarların, keçeler gibi diğer cam elyaf yalıtım formları kullanılarak yalıtılmış duvarlardan önemli ölçüde daha iyi doldurulduğunu göstermiştir.

Daha yeni BIBS HP, BIBS'yi sprey poliüretan köpük ile birleştiren ekonomik bir hibrit sistemdir.

Fiberglass Özellikleri ve Avantajları

Hafif olmaları nedeni ile uygulama sırasında son derece kolaylık sağlamaktadır. Hafif bir yapıya sahip olmasına karşın dayanıklı olması da kullanıldığı her alanda kaliteyi yakalama fırsatı sunmaktadır. Bu iki özelliği sayesinde çok geniş bir kullanım alanının yapımında ve kullanımında konforu sağlamaktadır. Küf tutmayan ve paslanmayan bir yapıya sahip olması ile çatı ve dış mekanlarda, bina cephe kaplamalarında rahatlıkla kullanılabilmektedir. Su ve nem ile teması halinde suyu tolere edebilmekte ve suyun geçişine izin vermemektedir.

Dış mekan şartlarından etkilenmemesi ve rüzgar, sıcaklık ve soğukluğa karşı da dirençli olması sayesinde duvar kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır. Duvar yüzeyine özel tekniklerle uygulanan bu malzeme duvarın yapısını uzun süre korumaktadır. Aynı zamanda da farklı şekil ve renk seçenekleri ile uygulama alanlarında son derece kolay bir şekilde uygulanmaktadır. Cam elyaf olarak ta adlandırılan fiber cam yani fiberglass, reçineler ile kompozit plastik bir malzemeye dönüştürüldüğü andan itibaren esnek yapısı sayesinde çekme ve gerilmelere karşı da oldukça dayanıklıdır. Tüm özellikleri ile yapıların güçlendirilmesine ve daha estetik görünmesine büyük ölçüde katkı sağlamaktadır.

Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.