Kuru duvar sistemi nedir sorusu internette son zamanlarda en çok aranan konuları başında geliyor. Yapıpedia olarak biz de kuru duvar sistemi ile ilgili olarak tüm içerikleri sizler için bir araya getirmeye çalıştık. İşte kuru duvar sistemi ile ilgili tüm bilinenler.

İnşaat sektörü Türkiye’de ekonomiye katkıda bulunan öncü sektörler arasındadır. İnşaat sektöründeki artan sayıdaki yeni projeler ve eski yapıların tamirat / tadilat işleri her gün artmakta ve, söz konusu yeni projeler olunca, bu yapıların tasarımlarında ve pratiklik açısından kullanımlarında en yeni ve kaliteli yapı malzemelerinin kullanılması ve bunların en kısa sürede en iyi şekilde teslim edilmesi istenmektedir.

Bu anlamda, binanın kaba inşaatı yani betonarme ve çelik yapı işleri tamamlandıktan sonra, kaba inşaatı kadar da önemli olan ve iç mekan duvarlar ve dış cephe duvarlarında daha pratik çözümler sunan ve zaman açısından kazanç sağlayan içeriğinde çoğunluklu olarak alçı ve çimento olan, spesifik boyutlarda ve özelliklerde daha önceden imal edilen levhalar kullanılmaktadır. Böylelikle inşa sırasında iç ve dış duvarlarda harç kullanımı olmadan daha hızlı bir şekilde hem estetik açıdan şık duran hem de ısı ve ses izolasyonu manasında  büyük avantajları bulunan aynı zamanda yangın karşıtı olan kuru duvar imalatları, bu alanlarda daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Kuru duvar sistemleri imalatı sırasında hiçbir şekilde harç kullanarak yapılan imalat ya da ıslak imalat gereği duymadan tamamlanan sistemlerdir. Kuru duvar sistemleri ile üretilen duvarlar yük taşımamaktadır.

Özellikle yaşama alanlarında ve çalışma ofislerinde son zamanlarda tasarımcılar yapılarda boyutları kalın olan ve yapısı ağır malzemelerden oluşan malzemeleri tercih etmemektedirler. Bunun yerine boyutları ince olan ve yapısı hafif malzemelerden oluşan malzemeler tercih ederek çözüm arayışına girmişlerdir. Bu probleme çözüm arayışında Kuru Duvar Sistemleri çare olmuştur.

Kuru Duvar Sistemleri çoğunlukta inşa işlerinde ara bölme duvarları yapımında kullanılmaktadır. Alçı levhalar ya da alçıpanlar, kuru duvar denince ilk akla gelecek malzemelerdir.

Kuru duvar sistemleri, genellikle yapılarda ara bölme duvarların yapımında kullanılır. Günümüzde kuru duvar deyince ilk akla gelen alçı levhalardır. Duvarlardan beklenen performansa göre farklı tiplerde malzemeler kullanılabilir. Yangına karşı dayanım ve ses yalıtımı açısından yüksek performans elde edilmesi alçı levha kullanılarak elde edinilebilinir. Uygulanması kolay olduğundan bu sistemler tasarımlarda esneklik sağlayarak mimari açıdan bir çok çözüm sunar. Alçı levhaların yanı sıra, çimento levhalar ya da betopalar da Kuru Duvar Sistemlerinde kullanılmaktadırlar. Alçı levhaların aksine, bu levhalar hem iç hem de dış cephe kuru duvar sistemlerinde kullanılabilirler.

Dış cephe kuru duvar sistemlerinde her iki yüzü elyaf şilte kaplı alçı kullanılarak imal edilen levhalar da kullanılmaktadır. Bu tip levhalar kullanılarak dış cephede çok yüksek performans elde edilmektedir. Cam elyaf şilte kaplı levhalar kolay işlenilmesinin yanı sıra aynı zamanda yapısal olarak hafif malzemeden oluşan yapılardır. Buna ek olarak uygulama açısından maket bıçağı ile rahatlıkla kesilme özelliği ile işlerin ekstra bir malzeme gerektirmeden kısa sürede bitmesine olanak sağlarlar. Bu malzemeler A1 sınıfı yanmaz yapı malzemeleridirler. A1 sınıfı yanmaz yapı malzemeleri bünyesinde tuttuğu kısa sürede ortama verdiğinden bu malzemeler pasif yangın söndürücü rolünü de üstlenmektedirler. Bu levhalar nem varlığında küf gelişimi için hiçbir besin kaynağı barındırmadığından küf oluşturmayarak sağlıklı bir yaşam alanı sunarlar.

kuru duvar sistemi

Kuru Duvar Sistemlerinin Avantajları

Kuru duvar malzemeleri ile oluşturulan duvarlar geleneksel sistemler ile yapılan duvarlara göre daha hafif olduğundan, inşaatta kullanılacak malzeme miktarı azalır. Yapı malzemesi miktarının azalması, nakliyeleri ekonomik hale getirir.

  • Kuru Duvar sistemlerinin sabitlemesi ve sökümü kolaydır. İşlev ve mekan değişikliğine elverişlidir.
  • Kuru Duvar Sistemleri ile dar kesitli 15 m yüksekliğe ulaşan bölme duvarlar yapılabilir. Böylelikle geleneksel sistemlerde her 4 m de bir ihtiyaç duyulan lento kiriş uygulamasına ihtiyaç duyulmaz.
  • Kuru duvar sistemleri geleneksel sistemlere göre dar kesitli olduğundan emsalden kazandırır ve yapının kullanım alanı artar.
  • Kuru Duvar Sistemlerindeki mevcut yapısal boşluk sayesinde ses-yangın ve termik performansları yüksek, nitelikli yalıtıma sahip duvarlar oluşturulur.
  • Dış cephe kuru duvar sistemleri ile imal edilen duvarlar, üzerine EPS-XPS gibi yalıtım malzemelerinin uygulanabilmesi için düzgün alt zemin sağlar.
  • Dış cephe kuru duvar sistemleri daha fazla yalıtım malzemesinin kullanılmasına imkan sağladığından, bu sistemler ile imal edilen binaların, enerji kimlik kartlarının da yüksek sınıfta olmasını sağlar.
  • Kuru duvar sistemleri şakülünde ve terazisinde, düzgün, iç-dış duvarlar yapımına olanak sağlar. Projedeki net ölçüler kuru duvar sistemleri ile rahatlıkla sağlanırken, üzerine uygulanacak bitirme malzemesi için de düzgün bir alt zemin sağlar.
  • Kuru Duvar Sistemleri geleneksel yapı duvar tiplerine göre daha hızlı ve yaygın olarak kullanılan sistemlerdir.Bu sayede yapılardaki uygulama hızını artırır, yapılar daha hızlı bitirilir.
  • Özellikle alçı esaslı levhalar; beton, çelik ve ahşap yapı elemanlarını yangına karşı korur.
  • Kuru Duvar Sistemlerindeki uygulama boşluklarından her türlü tesisat geçirilebilir, tesisat işleri bu sayede kolaylaşır.
  • Kuru Duvar Elemanları ile ayrıca Asma Tavan ve Giydirme Duvar imalatları da yapılır.Özellikle Asma Tavan imalatlarında alçı levha uygulamaları sınırsız dekoratif seçenek sunar.
Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.