YEŞİL DUVARLAR NEDİR? - TANIMI, FAYDALARI, TASARIM VE YEŞİLLENDİRME

Yeşil duvarlar (bitki duvarları, canlı duvarlar veya dikey bahçeler olarak da bilinir), son yıllarda yükselen yeni inşa ortamları haline gelmiştir. Yaşayan doğayı kent ortamlarına dahil etmek, sadece daha fazla çekici görünmekle kalmaz, aynı zamanda bir dizi başka fayda ve amaç da içerir.

İster içeride ister dışarıda, bağımsız veya duvara monte edilmiş olsun, hemen hemen her koşul için uygun bir yeşil duvar vardır. Fakat yeşil duvarlar tam olarak nasıl yapılır ve çeşitli farklı türler arasındaki ayrım nasıl yapılır?

Yeşil Duvarlar Nedir?

Yeşil duvarlar, farklı bitki türlerine veya onlara bağlı diğer yeşilliklere sahip dikey yapılardır. Yeşillik genellikle toprak, taş veya sudan oluşan bir büyüme ortamında ekilir. Duvarların içinde yaşayan bitkiler bulunduğundan, genellikle yerleşik sulama sistemlerine sahiptirler.

Yeşil duvarlar, binaların dış duvarlarına tırmanan ve yapısal destek olarak kullanılan cephelerden farklıdır. Dahası, cephelerin yeşili, tüm duvarı kaplayacak kadar büyümek için uzun zaman alabilir, yeşil duvarlar ise önceden yetiştirilebilir.

Akıllı ve aktif yeşil duvarlar genellikle geleneksel yeşil duvarlara benzer, ancak yapay zeka ve teknolojinin kullanımı nedeniyle daha fazla amaca hizmet eder. Akıllı bir yaşam duvarının özellikleri otomatikleştirilip izlenebilir ve efektler geliştirilebilir.

Tüm yeşil duvarların görsel ve biyofili yararlarına ek olarak, akıllı ve aktif yeşil duvarlar, geliştirilmiş hava sirkülasyonu, özelleşmiş büyüme ortamı ve teknoloji kombinasyonu sayesinde doğal hava temizleme ve nemlendirme özelliklerine sahip olabilir.

Fonksiyonlar ve faydalar nelerdir?

Yeşil duvarlara yer açmanın birçok avantajı vardır. Her şeyden önce, yaşayan duvarın görsel faydaları göz ardı edilemez. Göz alıcı parçalar, betondan ve tuğladan yapılmış bir kentsel ortamın dekorasyonunu büyük ölçüde etkileyebilir, böylece kentsel tarım, bahçe ve iç mekan dekorları için alternatifler sunar.

İnsanlar İçin Faydaları

Yaşayan duvarlar, doğanın etrafındaki doğal ihtiyacımıza hitap ettikleri için bizi daha mutlu ve daha üretken hale getirebilir. Doğal unsurları genellikle görülemeyecekleri yerlere getirmek, ruh halimizi yükselterek bizi daha fazla uyanık ve iyimser yapıyor. Bu kavram biyofili olarak da bilinir.

Çalışmalar ayrıca, doğanın saldırganlık ve endişe gibi olumsuz davranışları azaltabileceğini göstermiştir. Dahası, doğayla bağlantı kurmak stresi azaltmak ve zihinsel yorgunluğu gidermektedir. Bu, vücudumuzun doğal elementleri görmeye ve etrafta olmaya karşı otomatik tepkisinden kaynaklanır.

Kirlilik ve hava kalitesi ile ilgili sorunlar daha iyi anlaşıldıkça, bitkilerin hava kalitesi üzerindeki etkileri de aynı şekilde daha fazla ilgi topladı. Bitkilerin hava temizleme etkisi, besin olarak kimyasal madde kullanabilen bitki köklerinin mikropları ile sağlanır. Doğrudan sağlık etkilerinin yanı sıra, gelişmiş hava kalitesinin insanların uyanıklığı ve bilişsel yeteneklerini geliştirdiği kanıtlanmıştır.

Bununla birlikte, düzenli pasif yeşil duvarlar (veya tek başına bitkiler) havayı belirgin bir farklılık için yeterince etkili bir şekilde arındırmaz ve doğallaştırmaz. Aktif hava sirkülasyonu olan akıllı ve aktif yeşil duvarlar bunu başarır, çünkü duvar, bitkiler ve destekleyici teknoloji tüm amaçlar için tasarlanmıştır.

Yapı Dostu Özellikleri

Yeşil duvarlar ve cepheler, bitkilerin güneşe maruz kaldıklarında binaların genel sıcaklıklarını azalttığı için enerji maliyetinde etkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca, kış aylarında kaçan ısı miktarını da azaltırlar.

Buna ek olarak, bitkilerin transpirasyon süreci iç mekandaki sıcaklıkları hafifçe azaltabilir, böylece enerji açısından uygun maliyetli bir çözüm olarak da çalışabilir. Yeterli miktarda bitki maddesi de gürültü seviyelerinin azaltılmasına yardımcı olur.

Kapalı ve Dış Mekanlar

Açık ve kapalı yeşil duvarlar farklı amaçlarla ve çeşitli ortamlarda kullanılır. Her alan için en uygun çözüme bağlı olarak bir dizi malzeme ve bitkiden yapılabilir.

Açık alan yeşil duvarlar öncelikle görsel unsurlardır. Ayrıca, genel sıcaklıkları azalttıkları, yağmur suyunu ya da binaları yalıttıkları için düşük maliyetli olmalarına rağmen, çoğunlukla yeşillikleri kentsel alanlara taşımak için kullanılırlar. Bu canlı duvarların inşası, iklim koşulları açısından kısıtlamalara sahiptir, çünkü çevredeki koşullara katlanmak zorunda kalmaktadırlar, bu da bazen duvarın yapısı ve bitkilerine zarar verebilir.

Bununla birlikte, kapalı alan yeşil duvarlar, bulundukları boşluğa uymaları gerektiğinden, boyutlarına göre daha fazla sınırlamaya sahiptirler. Söz konusu sınırlamalardan dolayı, bunların bakımı genellikle daha kolaydır.

Akıllı ve aktif yeşil duvarlar sadece iç mekanlarda kullanılır, çünkü hava arıtma verimi dış mekan alanlarını etkileyecek kadar güçlü olmaz. Dahası, bu yeşil duvarlarda kullanılan bitkiler tropiktir ve doğal yaşam alanlarından çıkarıldıklarında dış dünyadaki çoğu durumda hayatta kalamazlar.

Boyut ve Tasarım

Metal veya plastik modülden inşa edilen canlı duvarlar, yuvarlak şekiller üretmek daha zor olduğundan genellikle dikdörtgen şeklindedir. Aktif olmayan yeşil duvarlar, hava sirkülasyonu özellikleri önceliklidir, bu nedenle çoğu tasarım sınırları katı modüllerle sınırlanır. Çoğu kapalı alan yeşil duvar, duvara monte edilir, ancak bağımsız ve çift taraflı modeller de nadir değildir. Ticari yeşil duvarlar açısından, çoğu ısmarlama çözümledir.

Yeşil Duvarlara Sahip Olun

Yeşil duvarlar yukarıda sıralanan tüm özellik ve avantajlarına bakıldığı zaman, özellikle metropollerde yaşayan insanlar için en azından temiz havanın iç mekanda ofis ortamında ve dış mekanda görsel anlamda sahip olabileceği yegane yeşillik çözümüdür. Hem çevre hem insan hem de yapı dostu olan yeşil duvarlar Türkiye’de yeni yeni rağbet görmeye başlamıştır. Dahası, çok kısa zamanda yeşil dostu ürünler ile yeşil duvarlar oluşturmak mümkündür.

Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.